Regimul de slăbire este benefic sau dăunător pentru femeile însărcinate?
Cu toate acestea, mulţi specialişti se tem că ţinerea unui regim de slăbire în timpul sarcinii ar putea reprezenta un risc. De pildă, este posibil ca dieta strictă să ducă la apariţia complicaţiilor, la naşterea unui făt cu o greutate foarte scăzută sau la naşterea prematură.
Pentru că studii anterioare nu au ajuns la o concluzie clară, oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au realizat o meta-analiză pe baza informaţiilor adunate din 44 de studii care au inclus peste 7.000 de femei însărcinate, majoritatea obeze sau supraponderale. Cercetarea a analizat efectele dietei, ale exerciţiilor fizice şi ale altor factori legaţi de stilul de viaţă asupra greutăţii materne şi a sarcinii.
La sfârşitul studiului, s-a constat că dietele care au fost cele mai eficiente din punct de vedere al pierderii în greutate s-au bazat pe cereale integrale, fasole, fructe, legume şi carne slabă. De asemenea, specialiştii au constat că un astfel de regim, echilibrat şi adaptat la nevoile nutriţionale, a redus riscul de complicaţii.
Comparativ cu restul femeilor însărcinate supraponderale, cele care au ţinut dietă au avut un risc de dezvoltare a diabetului gestaţional cu 61 de procente mai scăzut şi cu 33% mai puţine şanse de a apariţie a preeclampsiei, ce determină o creştere a tensiunii arteriale.
În concluzie, experţii au declarat că, pentru femeile supraponderale, slăbirea printr-o dietă sănătoasă şi prin exerciţii fizice moderate poate micşora riscul de apariţie a complicaţiilor în timpul sarcinii.
Sursa: The New York Times