O nouă descoperire ar putea preveni apariţia leucemiei
„Pentru prima dată am reuşit să demonstrăm modul în care un metabolit poate cauza o formă de cancer. Descoperirea pune bazele dezvoltării unor inhibitori care să blocheze mutaţia şi să împiedice sinteza producţia enzimei care duce la apariţia bolii”, a explicat cercetătorul prof. Tak Mak.de la Princess Margaret Cancer Centre din Toronto.
Cercetarea demonstrează modul în care un metabolit (o moleculă produsă de o enzimă metabolică mutantă) poate produce unul din cele mai comune tipuri de leucemie la adulţi.
Mak susţine că echipa a modificat genetic un şoarece, inducându-i o mutaţie în sistemul sangvin pentru a imita leucemia mieloidă umană acută .
Astfel, ei au descoperit că mutaţia genetică creează o stare de dezechilbru biochimic în care metabolitul determină sistemul imunitar să mărească numărul de celule stem şi să reducă numărul de celule sangvine mature din măduva osoasă. Ca urmare a acestui fapt, se creează o situaţie similară cu cea întâlnită în sindromul mielodisplastic, unul din precursorii acestui tip de leucemie.
Potrivit studiului, mutaţia este implicată şi în 70-90% dintre cazurile de cancer cerebral şi o varietate de alte tipuri de cancer.
Sursa: Toronto Sun