Acestea sunt cele mai realiste picioare robotice realizate până în prezent (VIDEO)

08 07. 2012, 00:00

Un expert britanic în domeniu susţine că realizarea colegilor săi americani este una cu adevărat remarcabilă, cu atât mai mult cu cât noul dispozitiv robotizat reproduce nu doar actul mişcării, ci şi controlul deplasării.
Echipa de cercetători din cadrul Universităţii din Arizona a reuşit să creeze o replică a reţelei neuronale din regiunea lombară a măduvei spinării, care poate genera semnale ritmice adresate muşchilor.

Replica denumită Central Pattern Generator (CPG) produce şi apoi controlează semnalele prin receptarea informaţiilor primite din diferite părţi ale corpului angajate în actul mersului, în funcţie de particularităţile mediului.

Cea mai simplă formă a sistemului CPG constă în doar doi neuroni care trimit alternativ semnale care duc la apariţia unui ritm. Cercetătorii americani sugerează că mersul copiilor debutează cu acest tipar simplu de deplasare, din care se dezvoltă ulterior un model de deplasare mai complex.

„Robotul reprezintă de fapt un model neuro-robotic complex, care demonstrează necesitatea acestui gen de cercetare în robotică, pentru investigarea proceselor neurofiziologice care gestionează actul mersului la oameni şi la animale. Am reuşit să producem un mers echilibrat, care imită mersul uman, cu ajutorul unui centru de comandă care controlează mişcarea şoldurilor şi a unui set de răspunsuri reflexe care controlează membrele inferioare”, declară dr. Theresa Klein, care a lucrat în cadrul acestor cercetări.

„Modelele anterioare robotizate imitau, de asemenea, mersul uman, dar acesta este mai avansat, deoarece poate imita mecanismul de control din spatele mişcărilor. În plus, poate oferi un nou mod de cercetare şi înţelegere a legăturilor dintre problemele sistemului nervos şi patologia mersului. În prezent, acest tip de analiză ne oferă informaţii detaliate cu privire la încheieturile, oasele şi muşchii necesari mersului. Aplicaţiile sale în înţelegerea afecţiunilor măduvei spinării sunt deosebit de interesante”, susţine şi Matt Thornton din cadrul Royal National Orthopaedic Hospital, Marea Britanie.

Sursa: BBC News