Cauza neaşteptată din care mor milioane de păsări în SUA
Este vorba despre ţevile de plastic, numeroasele ţevi din PVC folosite pentru a marca terenurile aparţinând statului, dar care au fost concesionate particularilor pentru exploatări miniere în statele din vestul SUA, în conformitate cu o lege federală datând din 1872.
Ţevile de PVC sunt durabile, ieftine şi uşor vizibile, aşa că sunt folosite pe scară largă pentru delimitarea loturilor de teren.
Din păcate, aceste obiecte reprezintă un pericol letal pentru un mare număr de păsări. Bufniţele, ciocănitorile şi diverse păsări migratoare îşi caută adăpost în aceste ţevi şi îşi găsesc în ele sfârşitul.
Ţevile au cca. 10 cm în diametru şi pot avea înălţimi de până la 4 metri. Păsările intrate în ele nu mai pot ieşi, deoarece suprafaţa netedă din interior nu le permite să se prindă cu ghearele pentru a răzbate la suprafaţă, iar diametrul mic al ţevii nu le permite să îşi întindă aripile pentru a zbura.
În cele din urmă, păsările mor din cauza deshidratării şi de inaniţie.
Impactul acestui fenomen este considerabil, susţine Robert Johns, membru al American Bird Conservancy, care estimează că există cel puţin 10 milioane de ţevi de PVC neacoperite, care pot deveni tot atâtea capcane mortale pentru păsări.
Deşi plângerile privind ţevile neacoperite sunt respinse de Northwest Mining Association, organizaţia American Bird Conservancy estimează că anual mor 1 milion de păsări din cauza acestei cauze, ţevile PVC adăugîndu-se astfel celorlaţi factori negativi care au făcut ca numărul păsărilor din SUA să scadă dramatic.
Voluntarii se străduiesc să îndepărteze cât mai multe dintre ţevile de PVC periculoase pentru păsări, iar autorităţile încearcă să rezolve problema impunând utilizarea unor ţevi cu capace sau a stâlpilor de lemn, dar e vorba despre o problemă de mare amploare, dat fiind numărul enorm de loturi de teren (de ordinul milioanelor) delimitate în vederea concesionării lor pentru activităţi de exploatare minieră.
Sursa: Reuters