Substanţa, numită rapamicină, a fost extrasă pentru prima dată din bacterii descoperite în solul Insulei Paştelui. Studierea efectelor ei asupra creierului a fost întreprinsă de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Texas, SUA; ei au realizat experimente pe şoareci cărora le-au administrat rapamicină, pentru a observa efectele pe care această moleculă le are asupra funcţiilor cerebrale.
Dr. Veronica Galvan, care a participat la studiu, a declarat că efectele au fost semnificative: dintre animalele tratate cu rapamicină, şoarecii tineri au învăţat şi memorat ceea ce învăţaseră mai bine decât animalele din grupul de control, iar la şoarecii în vârstă s-au îmbunătăţit, de asemenea, memoria şi capacitatea de învăţare, substanţa anulând declinul provocat de vârstă.
Rapamicina a redus, de asemenea, anxietatea şi manifestările comportamentului depresiv la şoareci, iar acest efect a fost prezent la toate grupele de vârstă. La oameni, anxietatea şi depresia sunt factori care afectează negativ performanţele cognitive.
Testele au arătat că şoarecii trataţi cu rapamicină aveau niveluri mai ridicate de serotonină, dopamină şi norepinefrină, trei substanţe cu rol de neurotransmiţători care contribuie la starea de bine şi calm.
Dr. Galvan şi echipa sa arătaseră anterior, într-un studiu publicat în 2010, că rapamicina îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de învăţare la şoareci ce prezintă un deficit cognitiv similar cu cel produs de boala Alzheimer. Cercetătorii cred că modificarea nivelurilor celor trei neurotransmiţători este responsabilă de acest efect.
Rapamicina este o substanţă anti-fungică, administrată de obicei pacienţilor care au suferit transplanturi, pentru a preveni fenomenul de respingere a organelor transplantate.
Numele medicamentului vine de la Rapa Nui, numele polinezian al Insulei Paştelui, faimoasă pentru cele 900 de statui uriaşe din piatră, numite moai.
Rezultatele cercetărilor realizate la Univesitatea din Texas, care au fost publicate în jurnalul Neuroscience, ar putea duce la descoperirea unor noi metode de tratament al bolilor neurodegenerative la om.
Sursa: Science Daily