Oamenii de ştiinţă au atribuit acizilor graşi Omega-3 efectele benefice pe care o dietă bogată în peşte le aduce creierului uman. Totuşi, deşi cercetătorii au putut observa efectele pozitive asociate acestor acizi graşi, ei nu au putut să descrie efectele fiziologice precise ale acestor substanţe.
Acum, specialiştii de la Universitatea din Alberta afirmă că au descoperit modul prin care acizii graşi Omega-3 îmbunătăţesc memoria umană, studiul fiind publicat în jurnalul ştiinţific Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.
Echipa condusă de dr. Yves Suave a descoperit că animalele de laborator ce urmau o dietă bogată în Omega-3 prezentau în hippocampus (zona din creier asociată memoriei) un nivel al DHA-ului (o formă a acizilor graşi Omega-3) cu 30% mai mare decât animalele de laborator care aveau parte de o dietă normală.
„Am dorit să aflăm modul în care consumul de peşte îmbunătăţeşte memoria. Ce am descoperit este faptul că celulele memoriei din hippocampus puteau comunica mai bine între ele şi transmiteau mesajele cu o mai mare eficacitate atunci când nivelul DHA-ului din acea regiune eram mai mare. Acest lucru ar putea explica de ce memoria funcţionează mai bine atunci când dieta este bogată în DHA”, a explicat specialistul.
Dr. Sauve afirmă că suplimentarea dietei cu DHA, fie prin consumul de peşte sau prin folosirea unor suplimente, ar putea preveni reducerea cantităţii de DHA din creier, protejând astfel memoria pe măsură ce îmbătrânim.
Sursa: PsychCentral