Cu toate acestea, rechinii de Groenlanda se hrănesc frecvent cu foci, iar cercetătorii cred că singura modalitate în care reuşesc să le captureze este să le atace atunci când focile dorm.
Yuri Watanabe, din cadrul Institutului Naţional de Cercetări Polare din Tokyo, susţine că, proporţional cu talia lor, rechinii de Groenlanda sunt cei mai lenţi peşti oceanici.
Cercetările au avut ca scop descoperirea prădătorilor marini care ucid focile comune (Phoca vitulina) care trăiesc pe coastele Insulelor Svalbard. Până în prezent, zoologii credeau că rechinii se hrănesc doar cu cadavrele focilor care ajung pe fundul mării, dar cercetările recente au scos la iveală faptul că rechinii cei lenţi atacă foci vii.
Emiţătoarele fixate pe corpurile unor rechini de Groenlanda au evidenţiat că rechinii trăiesc în ape cu temperatura medie de doar +2 grade Celsius, termoreglarea organismelor acestor peşti fiind motivul principal pentru care se deplasează atât de lent. Rechinii de Groenlanda sunt, totodată, specia de rechini care trăieşte la latitudinile cele mai nordice.
„Focile din Arctica obişnuiesc să doarmă în apă. Dacă s-ar odihni pe uscat, ar fi prăzi foarte uşoare pentru urşii polari, aşa că s-au adaptat să doarmă în apele reci, dar astfel devin vulnerabile în faţa unui prădător atât de lent precum rechinul de Groenlanda”, declară Vincent Galluci, un expert în rechini din cadrul Universităţii din Washington.
În viitor, cercetătorii speră să poată monta rechinilor camere video subacvatice, pentru a capta în direct imagini cu vânătorile întreprinse de cei mai lenţi rechini din lume.
„Rechinii de Groenlanda au fost ucişi în număr mare în trecut pentru grăsime şi carne. Constituie o specie foarte veche, dar extrem de vulnerabilă faţă de presiunile pescuitului industrial. Sperăm ca studiile viitoare să aducă mai multe informaţii despre această specie misterioasă”, declară Ali Hood, cercetător în cadrul fundaţiei Shark Trust.
Sursa: BBC News