Oamenii de ştiinţă au stabilit că, odată cu prăbuşirea meteoritului pe Terra, genomul speciei sălbatice de tomate şi-a triplat dimensiunile. „Bănuim că prăbuşirea meteoritului şi fenomenul consecutiv de întunecare a cerului au dus la crearea unor condiţii de viaţă dificile pentru supravieţuirea plantei. Un stămoş al tomatei a reacţionat şi şi-a extins considerabil genomul pentru a-şi creşte şansele de supravieţuire”, a declarat Rene Klein Lankhorst, coordonatorul proiectului realizat la Universitatea Wageningen, Olanda.
După ce condiţiile de viaţă s-au îmbunătăţit, strămoşul legumei a scăpat de bagajul genetic nefolositor. Dar, între timp, bazele genetice pentru dezvoltarea fructelor au fost puse, iar acestea aveau culoarea roşie.
Mulţumită analizei genomului, cercetătorii pot privi acum în urmă şi pot compara tomata cu alte plante din familia sa. Avantajul cunoaşterii celor 35.000 de gene ale roşiei a făcut posibilă observarea celor mai mici diferenţe. Spre exemplu, Solanum pimpinellifolium, cel mai probabil adusă de spanioli în Europa, diferă cu doar 0.6 procente faţă de roşia olandeză din culturile moderne.
Sursa: phys