Într-o lucrare recentă, cercetătorii Thomas Dietz şi Eugene Rosa au analizat mai mulţi factori despre care cred că influenţează schimbările climatice de foarte mult timp. Unul dintre cei mai mari „suspecţi” a fost chiar creşterea populaţiei.
T. Dietz a explicat că, în ultimele decenii, creşterea procentuală a emisiei de gaze cu efect de seră a mers în acelaşi ritm cu creşterea populaţiei: pentru fiecare creştere de 1% a populaţie, s-a înregistrat o sporire a emisiilor cu peste 1%. Având în vedere că, până la sfârşitul secolului, vom fi 10 miliarde, nivelul stresului la care va fi supusă planeta va continua să crească.
„Niciun factor nu acţionează independent de celelalte. Efectele produse de creşterea populaţiei depind de consum, iar efectele produse de consum depind, la rândul lor, de numărul consumatorilor”, a explicat T. Dietz.
Un alt subiect adus în discuţie de specialişti a fost nivelul de dezvoltare a ţărilor. Cu cât un stat este mai bogat, cu atât el foloseşte mai multe resurse şi deci produce o cantitate mai mare de emisii. Dar, pe de altă parte, cetăţenii ţărilor dezvoltate tind să fie mai conştienţi de problemele de mediu, fiind dispuşi să depună eforturi suplimentare şi să plătească preţuri mai mari pentru asigurarea unui mediu mai curat.
„De exemplu, creşterea gradului de utilizare a energiei electrice provenite din surse regenerabile, care nu emit gaze cu efect de seră, ar putea compensa parţial sau chiar integral creşterea emisiilor care vin odată cu dezvoltarea statului”, a declarat Dietz.
Cei doi cercetători au notat în lucrarea lor că predicţiile legate de viitor nu sunt optimiste, ci devin tot mai sumbre. Dezvoltările demografice şi economice anticipate vor avea tendinţa de a creşte rata emisiilor.
Singura noastră şansă, spun ei, este îmbunătăţirea tehnologiilor şi modificarea modului actual în care oamenii folosesc resursele. Specialiştii ne avertizează că trebuie să facem schimbări drastice pentru a putea compensa stresul la care va fi supusă planeta odată cu creşterea demografică.
Sursa: Lab Spaces