Viaţa la oraş predispune la alergii
„Am constat că densitatea mare a populaţiei corespunde cu un număr crescut de alergii în rândul copiilor. Acest lucru demonstrează că mediul are un impact major asupra modului de dezvoltare a alergiilor alimentare. Legături similare s-au observat şi în cazul astmului”, a explicat pediatrul Ruchi Gupta, de la Facultatea de Medicină din cadrul Northwestern University, SUA.
Studiul a fost realizat pe 38.465 de copii americani ale căror vârste nu depăşeau 18 ani. Rezultatele au arătat că 9,8 procente din copiii ce locuiesc în mediul urban suferă de alergii alimentare, comparativ cu doar 6,2 procente dintre copiii din zonele rurale. Alergiile la arahide se întâlnesc de două ori mai des în oraşe, cu un procent de 2,8%, decât în comunităţile rurale, unde s-au descoperit la doar 1,3 procente din copii. Cele la fructe de mare apar în număr mai mult decât dublu în cadrul urban. Dacă doar 0,8% din copii din mediul rural sunt alergici la fructe de mare, în mediul urban procentul este de 2,4%.
În ciuda discrepanţei zonale, alergiile se manifestă la fel de sever indiferent de mediu. Aproape 40% din copiii implicaţi în studiu s-au confruntat deja cu o reacţie severă survenită în urma alergiilor alimentare.
Alergiile alimentare reprezintă o problemă serioasă de sănătate. O reacţie alergică severă se poate manifesta prin scăderea tensiunii arteriale, probleme de respiraţie şi umflarea gâtului. Când apar astfel de simptome, alergia poate duce la deces. În SUA, reacţiile alergice au devenit atât de dese, încât, la fiecare trei minute, un american se prezintă la camera de gardă cu astfel de simptome.
Cercetări anterioare au demonstrat că numărul cazurilor de astm, eczeme, rinită alergică şi conjunctivită este semnificativ mai mare în mediul urban, faţă de zonele rurale. Specialiştii spun că este posibil ca expunerea timpurie la bacteriile din mediul rural să le întărească copiilor sistemul imunitar. O altă explicaţie s-ar putea ascunde în spatele poluanţilor din zonele urbane, care au potenţialul de a declanşa alergii.
Sursa: Lab Space