Anul în care specialiştii NASA preconizează că va avea loc călătoria oamenilor spre Planeta Roşie este 2033, iar misiunea va consta în recuperarea unor mostre de roci marţiene, ce vor fi colectate în prealabil şi aduse pe orbită.
Grupul de studiu din cadrul NASA este însărcinat cu elaborarea unui plan prin care roboţii şi oamenii să colaboreze în misiunile spaţiale. În schimbul obţinerii unor fonduri din bugetul misiunilor umane spaţiale, programul dedicat misiunilor robotice va include experimente utile misiunilor umane, precum detectarea de radiaţii şi dezvoltarea sistemelor de comunicaţii optice. Anul anunţat de membrii acestui grup, 2033, reprezintă prima dată fermă stabilită de specialiştii NASA pentru o misiune comună om-robot spre Marte.
Cu toate acestea, unii specialişti din cadrul agenţiei spaţiale americane nu sunt entuziasmaţi de unirea programului robotic cu cel uman, susţinând că a trimite un om spre Marte este o operaţiune mult mai dificilă şi mai costisitoare decât a trimite un robot. O astfel de misiune necesită atât rachete noi, cât şi folosirea unor noi materiale care să servească drept scut, protejând astronauţii de radiaţiile puternice existente în afara magnetosferei Terrei. Orlando Figueroa, conducătorul grupului de studiu al NASA, a propus ca mai degrabă misiunea din 2033 să fie în exclusivitate una robotizată.
Raportul final al grupului de studiu al NASA va fi elaborat în această vară.
Iată, pe scurt, paşii necesari pentru a trimite o misiune spre Marte:
Sursa: Nature