Suplimentele de calciu pot deveni un pericol pentru inimă
Oamenii de ştiinţă au monitorizat aproape 25.000 de europeni timp de 11 ani şi au descoperit că persoanele care au declarat că iau suplimente de calciu s-au dovedit a fi de două ori mai predispuse unui atac de cord, comparativ cu restul participanţilor.
Numai utilizarea suplimentelor de calciu, nu şi aportul de calciu din alimente, a fost asociată cu un risc crescut de atac de cord. De fapt, persoanele care au consumat cantităţi mari de calciu din alimente precum laptele şi produsele lactate au avut un risc mai scăzut de apariţie a atacului de cord, comparativ cu indivizii care au consumat puţine alimente de acest gen.
„Calciul este un mineral important. Cu toate acestea, nu avem nevoie de mega-doze. Doza recomandată, de 1.000-1.200 de miligrame, poate fi atinsă printr-o dietă echilibrată care include lapte şi produse lactate”, a explicat Sabine Rohrmann, coordonatorul studiului. Pentru oamenii în vârstă care nu tolerează produsele lactate, există posibilitatea ca aceştia să consume apă minerală sau legume bogate în calciu, precum anumite tipuri de legume din familia verzei.
Momentan, specialiştii nu au o explicaţie legată de diferenţa dintre calciul din alimente şi cel din suplimente. Cu toate acestea, ei cred că suplimentele tind să elibereze tot conţinutul de calciu odată şi nu în mod lent şi treptat, precum se întâmplă în cazul aportului de alimente bogate în calciu.
Alături de colesterol, calciul este implicat în întărirea şi îngustarea vaselor de sânge, adică în apariţia aterosclerozei. Din motive care rămân neclare, atunci când nivelul de calciu creşte brusc, acest mineral pare să ajungă în depozitele de pe pereţii arterelor, proces care contribuie la apariţia atacurilor de cord.
Multe femei aflate la menopauză iau suplimente de calciu pentru a-şi păstra sănătatea oaselor. Cercetarea realizată în Elveţia a evidenţiat faptul că efectul calciului în prevenirea fracturilor osoase este minim, motiv pentru care specialiştii spun că acest mineral ar putea face mai mult rău decât bine, contribuind la apariţia atacului de cord şi nu la protejarea oaselor.
Sursa: CNN