Home » D:News » Eveniment istoric: SpaceX a lansat primul program spaţial particular

Eveniment istoric: SpaceX a lansat primul program spaţial particular

Publicat: 22.05.2012
Programul privat SpaceX a lansat recent prima sa capsulă spaţială, denumită Dragon. Capsula va ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională, iar SpaceX va deveni astfel prima companie particulară care va realiza o misiune spaţială pe orbita Terrei.

Zborul de test a demonstrat că firmele şi companiile private americane pot constitui o alternativă pentru SUA, în ceea ce priveşte lansările spaţiale, mai ales după ce NASA şi-a încheiat propriul program de transport cu navete spaţiale în decursul anului trecut.

Niciun om nu va zbura la bordul capsulei Dragon, iar aceasta este aşteptată la Staţia Spaţială Internaţională de un echipaj de şase astronauţi care vor prelua proviziile trimise prin intermediul acesteia.

Compania californiană SpaceX este deţinută de miliardarul Elon Musk şi intenţionează să se lanseze în turismul spaţial începând cu anul 2015.

În luna iunie, anul 2009, compania SpaceX a testat cu succes racheta de concepţie proprie Falcon 9, după care a făcut istorie prin lansarea capsulei Dragon.

Capsula respectivă poate fi folosită atât la transportul de echipament şi provizii, cât şi la transportul a şapte persoane.
Până în prezent, doar agenţiile spaţiale din Rusia, Japonia şi Europa au putut trimite navete cu provizii spre Staţia Spaţială Internaţională.

Programul spaţialt US Shuttle, care trimitea astronauţi şi echipamente spre staţia de pe orbita terestră, a luat sfârşit în anul 2011, lăsând Rusia în rolul de cel mai mare „taxi” pentru Staţia Spaţială Internaţională, până în acest moment, când industria spaţială particulară a intervenit în domeniu.

NASA a livrat companiei SpaceX o tranşă de 360 milioane USD din suma de 680 milioane USD pe care compania privată trebuie să o cheltuiască pentru dezvoltarea programului. SpaceX a semnat un contract în valoare de 1,6 miliarde USD cu NASA.

SpaceX a primit de asemenea fonduri pentru a crea o navetă spaţială de tip comercial, alături de competitorii de profil, firmele Blue Origin, Boeing şi Sierra Nevada.

Se estimează că, în decurs de câţiva ani, SpaceX va putea scădea preţurile sub cele percepute de Rusia pentru transporturi spaţiale. Rusia cere americanilor suma de 63 milioane USD pentru fiecare astronaut transportat prin intermediul unei capsule spaţiale de tip Soyuz.

Astronauţii de la bordul Staţiei Internaţionale vor recupera capsula trimisă de SpaceX cu ajutorul braţului robotizat, după care o vor ataşa sistemelor speciale de pe staţie.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase