În perioada 1961-2003, nivelul mării a crescut cu o medie de 1,8 milimetri pe an, arată statisticile. Cu toate acestea, marea întrebare era în ce măsură acest fenomen a fost şi este cauzat de încălzirea globală.
Acum, o lucrare publicată în Nature Geoscience, de o echipă condusă de Yadu Pokhrel de la Universitatea din Tokio, arată că răspunsul se află în apa care este extrasă din acvifere subterane, râuri şi lacuri, cu scopul de a servi dezvoltării umane. Această apă este extrasă fără ca locul din care este scoasă să fie umplut la loc. După ce e folosită, apa îşi face drum spre mări, prin râuri şi prin evaporare de la nivelul solului. Astfel, cu ajutorul modelării pe computer, specialiştii au arătat că misterul celor 0,7 mm de apă este ascuns în spatele extracţiei apei subterane.
„Împreună, utilizarea nesustenabilă a apelor subterane, îndiguirea pentru crearea de lacuri de acumulare, modul de stocare a apei terestre afectat de schimbările climatice şi pierderea de apă din bazine închise au contribuit la creşterea nivelului mării cu 0,77mm pe an între 1961-2003, reprezentând aproape 42 de procente din total”, evidenţiază lucrarea.
Cercetătorii admit că există multe necunoscute legate de modul în care răspund oceanele la încălzirea globală. Printre aceste necunoscute se numără şi creşterea nivelului mării, un fenomen de care depind vieţile a sute de milioane de indivizi de pe coastele continentelor şi ale insulelor. O creştere mică, dar care se repetă an de an, în cele din urmă poate avea un impact dramatic în zonele vulnerabile la furtuni sau la afluxul de apă sărată în acvifere sau câmpuri de coastă.
Raportul din 2007 atenţiona că în acest ritm, până la sfârşitul secolului, creşterea nivelul apei mărilor ar putea atinge între 18 şi 59 de centimetri pe an.
Sursa: AFP