Sforăitul şi alte probleme ale respiraţiei în timpul somnului pot conduce la privarea corpului de oxigen timp de mai multe ore. Cercetătorii cred că nivelul scăzut al oxigenului poate provoca dezvoltarea tumorilor canceroase prin promovarea dezvoltării vaselor de sânge care le alimentează.
Specialiştii spun că, în viitor, doctorii vor putea preveni apariţia cancerului prin tratarea sforăitului.
Studiul a fost realizat în SUA pe un eşantion de 1.500 de persoane. Acestea au fost studiate de-a lungul a 22 de ani, cercetarea concentrându-se pe problemele de somn ale acestora şi urmărind rata de incidenţă a cancerului.
Cercetătorii de la Universitatea Wisconsin-Madison au descoperit că persoanele care sufereau de probleme grave de respiraţie în timpul somnului erau de 4,8 ori mai predispuse la a dezvolta cancer decât pacienţii care nu aveau astfel de probleme. Cei cu probleme de respiraţie moderate erau de două ori mai predispuşi la a suferi de cancer, iar cei cu probleme minore prezentau un risc cu 10% mai mare.
Cea mai frecventă afecţiune întâlnită de cercetători este apneea de somn, ce este caracterizată prin pauze respiratorii repetate. Această afecţiune provoacă în mod normal sforăitul şi duce la trezirea repetată a pacienţilor.
Cercetătorii ştiau deja că sforăitul este asociat altor afecţiuni, precum obezitatea, diabetul, hipertensiunea, atacurile cardiace şi cerebrale. Acesta este primul studiu care sugerează că problemele respiratorii ce au loc în timpul somnului duc şi la cancer.
Studiul a fost confirmat şi de experimente efectuate pe şoareci, ce au arătat că hipoxia intermitentă stimulează apariţia vaselor de sânge care „hrănesc” tumorile canceroase (procesul poartă numele de «angiogeneză»).
Dr. Javier Nieto, conducătorul studiului, a declarat că „dovezile furnizate de experimentele pe animale şi din acest nou studiu epidemiologic sunt foarte convingătoare”.
Rezultatele cercetării au fost prezentate în cadrul conferinţei anuale a American Thoracic Society, ce a avut loc ieri în San Francisco.
Sursa: Independent