Iluzia se bazează pe o descoperire realizată acum 10 ani, atunci când cercetătorii şi-au dat seama că pot convinge voluntarii să creadă că o mână de cauciuc le aparţine, combinând simţurile văzului şi pe cel al atingerii. Membrii echipei lui Newport s-au întrebat dacă nu cumva iluzia poate funcţiona şi în celălalt sens, făcându-i pe participanţi să creadă că propria mâna a dispărut.
Rezultatul efortului cercetătorilor este un dispozitiv intitulat MIRAGE, o cutie în care voluntarii îşi pun mâinile. Deasupra mâinilor este situat un ecran care proiectează imaginea mâinilor alături de două linii albastre. În timpul experimentului, liniile se mişcă, iar voluntarul trebuie să îşi deplaseze braţele pentru a nu atinge liniile albastre.
Voluntarii nu îşi vor da seama că ecranul nu proiectează cu acurateţe ceea ce se petrece cu mâinile lor sub ecran, astfel că în timp aceştia îşi vor deplasa mâinile mai mult decât conştientizează, iar pe ecran acestea vor rămâne nemişcate. După o perioadă de timp, una dintre mâini dispare de pe ecran, simulând cu succes senzaţia de „pierdere a mâinii” pe care o au pacienţii care suferă un atac cerebral.
Iată clipul care surprinde iluzia în acţiune:
Pe locul 2 s-a clasat iluzia „When Pretty Girls Turn Ugly”, realizată de Jason Tangen, Sean Murphy şi Matthew Thompson de la Universitatea Queensland din Australia:
Ultimul loc al podiumului a fost ocupat de iluzia „Color Wagon Wheel”, realizată de Arthur Shapiro, William Kistler şi Alex Rose-Henig de la American University din SUA: