Biodiversitatea globală a scăzut cu 30% în ultimii 40 de ani

15 05. 2012, 13:00

Conform studiilor recente, speciile de plante şi animale din zonele tropicale sunt cele mai afectate. Pornind de la această situaţie, Colby Loucks, director al programelor de conservare din cadrul WWF, compară omenirea cu nişte musafiri periculoşi şi distrugători:

„Golim planeta de resurse, distrugem pădurile, nu ne pasă de nimic şi producem cantităţi uriaşe de gunoaie”.

Studiile au evidenţiat faptul că, începând cu anul 2008, ultimul an de la care avem date, omenirea consumă biocapacitatea planetei cu 50%. Biocapacitatea este o măsură a resurselor regenerabile,a biotopurilor şi a ratei de absorbţie a deşeurilor pe care le poate oferi planeta.

Topul celor zece ţări care consumă cele mai multe resurse naturale pe cap de locuitor este compus, în ordine, din: Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Danemarca, Statele Unite, Belgia, Australia, Canada, Olanda şi Irlanda. Pierderea celor 30% din totalul speciilor de plante şi animale semnifică un declin fără precedent al biodiversităţii, cu atât mai mult cu cât acestea aparţineau zonei tropicale, zona cu cea mai mare biodiversitate de pe Terra.

Comparativ, speciile din zona temperată sunt mai puţin afectate.

Cea mai afectată categorie este cea a speciilor de plante şi animale care populează cursurile de apă dulce şi lacurile din zona tropicală, care au pierdut circa 70% din populaţii.
Pe baza raporului întocmit de experţii din cadrul WWF pe plan global, speciile terestre au regresat cu 25% între anii 1970-2008, iar speciile marine cu circa 20%.

„Odată ce ne apropiem de cifra de 9 miliarde de oameni, trebuie să găsim o soluţie globală. Această încercare prin care trece specia umană s-a transformat deja într-o problemă pe termen lung”, încheie dr. Loucks.

Sursa: Discovery News