Realizat de firma de software design Dassault Systèmes, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Harvard şi Muzeul de Arte Frumoase din Boston (MFA), aplicaţia gratuită este disponibilă pe multiple dispozitive, inclusiv pe monitoare 3D şi TV .
Peter Der Manuelian, profesor de egiptologie de la Universitatea Harvard, susţine că proiectul se axează pe o expunere realistă şi reproduce una din cele 7 minuni expunând mare parte din informaţiile reieşite în urma cercetărilor prin culori şi inscripţii cât mai apropiate de cele reale.
Proiectul se bazează pe cercetările lui George Andrew Reisnet, un egiptolog american care a condus un studiu la Platoul Giza, acum mai bine de un secol şi care a realizat primele fotografii aici. În 40 de ani de săpături, Reisner a descoperit mii de opere de artă şi alte vestigii, lăsând în urma sa un catalog complet al cercetărilor ce conţinea 45 de mii de negative, zeci de mii de pagini de însemnări, manuscrise şi rapoarte, hărţi, diagrame, notiţe şi corespondenţă. Toate aceste informaţii, neutilizate până în anii ’70, au fost digitalizate, devenind parte din proiectul Giza 3D.
Accesând pagina proiectului, vizitatorul poate intra în morminte şi mastabale (morminte rectangulare cu acoperiş plat), poate vedea rămăşiţele găsite acolo în urma expediţiei Reisner, obiecte în format 3D, putând totodată să acceseze informaţii relevante precum pagini de jurnal, hărţi sau imagini. Mai mult, reconstrucţia templelor sau mormintelor dispărute face ca urmărirea întregii istorii a Platoului să fie studiată de-a lungul secolelor.
„Vizualizarea Platoului Giza, din unghiuri care înainte erau imposibil de accesat, cum ar fi din subteran, oferă atât un instrument unic de predare, cât şi unul de cercetare” , a explicat Manuelian.
Click aici pentru a explora virtual piramidele!
Sursa: Discovery News