Mâncatul rapid favorizează apariţia diabetului
Cercetătorii au descoperit că indivizii care mănâncă repede au un risc de apariţie a diabetului de două ori şi jumătate mai mare, comparativ cu restul oamenilor. Explicaţia, spun specialiştii, este aceea că mâncatul rapid încurajează procesul de acumulare a grăsimii, declanşând astfel boala.
Oamenii de ştiinţă din Lituania au realizat un studiu pe un eşantion de 702 persoane, dintre care 234 fuseseră recent diagnosticate cu diabet de tip 2. Toţi voluntarii au completat chestionare referitoare la stilul lor de viaţă, inclusiv detalii cu privire la diete, rapiditatea cu care termină un fel de mâncare, frecvenţa exerciţiilor fizice sau a fumatului (acolo unde era cazul).
De asemenea, fiecare participant a fost cântărit şi măsurat pentru a i se calcula indicele de masă corporală şi a afla dacă este sau nu obez. Astfel s-a putut constata că cei care au recunoscut că mănâncă mai repede decât majoritatea oamenilor erau mult mai predispuşi să sufere de diabet de tip 2.
Pentru moment, oamenii de ştiinţă nu au putut afla mecanismul prin care mâncatul rapid influenţează apariţia diabetului. Cu toate acestea, un lucru bine cunoscut este faptul că obezitatea este una din cauzele majore care contribuie la apariţia bolii. Bănuiala specialiştilor este că obezitatea apare din cauză că, atunci când oamenii mănâncă repede, sistemul lor digestiv nu are timp să trimită semnale la creier prin care să îl anunţe că este plin.
Incidenţa diabetului de tip 2 este în creştere la nivel global, boala devenind practic o pandemie. Se pare că diabetul apare în urma unor interacţiuni între factorii de mediu şi factorii genetici. Din acest motiv, identificarea factorilor de risc modificabili este esenţială pentru a reduce numărul de diabetici.
Sursa: Daily Mail