Bacteriile magnetice vor ajuta la crearea unei noi generaţii de computere

09 05. 2012, 00:00

O echipă de cercetători de la Universitatea Leeds din Marea Britanie şi Universitatea de Agricultură şi Tehnologie din Tokyo, Japonia, a folosit microorganisme care consumă fier. Pe măsură ce ingerau fierul, bacteriile Magnetospirilllum magneticum formau, în interiorul lor, mici magneţi similari cu cei dintr-un hard drive de computer.

Cercetările ar putea duce la crearea unor hard discuri mult mai rapide. Pe măsură ce tehnologia evoluează, iar componentele computerelor devin din ce în ce mai mici, crearea electronicelor la scală nano devine dificilă.

Magnetospirilllum magneticum este un microorganism magnetic care, în general, trăieşte în medii acvatice, precum mlaştini sau lacuri, la adâncimi unde concentraţia de oxigen este scăzută. Acest gen de microorganisme înoată în sus şi în jos, urmând liniile câmpului magnetic. În căutarea zonelor în care există concentraţiile de oxigen preferate, bacteriile se aliniază cu câmpul magnetic precum acele de busolă. Atunci când bacteriile ingeră fier, proteinele din interiorul celulei interacţionează cu acesta şi produc cristale mici dintr-un mineral numit magnetită, cel mai magnetic mineral de pe Pământ.

După ce au studiat modul în care microbii adunau, formau şi poziţionau nano-magneţii în interiorul lor, cercetătorii au copiat metoda şi au aplicat-o în afara bacteriei, reuşind că „crească” magneţi care în viitor ar putea ajuta la crearea hard discurilor.

Pe lângă crearea magneţilor din microorganisme, până acum specialiştii au reuşit să realizeze fire electrice de mici dimensiuni din organisme vii. Ei au creat nano-tuburi din membrane celulare, crescute într-un mediu controlat cu ajutorul unei proteine umane prezente în moleculele lipidice umane. Astfel de tuburi ar putea fi utilizate în viitor drept fibre microscopice, din materiale biotehnologice, capabile să transfere informaţii (în mod similar cu celulele din corpul uman) într-un calculator.

„Aceste fibre biologice pot avea rezistenţă electrică şi pot transfera informaţii de la un set de celule dintr-un bio-computer spre toate celelalte celule”, a explicat dr. Masayoshi Tanaka. Mai mult, filamentele biologice ar putea fi utilizate pentru operaţiile chirurgicale umane, având în vedere că ele s-au dovedit a fi biocompatibile.

Sursa: BBC