Aparatele electronice care sunt implantate în corpul uman devin din ce în ce mai mici, dar să găseşti o sursă de alimentare suficient de bună pentru acestea continuă să fie o provocare majoră. Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească modalităţi prin care corpul uman însuşi să devină sursa de energie pentru o pompă de insulină sau pentru un pacemaker.
Dar până să ajungă la asemenea performanţe, cercetătorii au descoperit cum scoicile pot deveni nişte generatoare de energie. „Ce facem noi este foarte diferit de alimentarea unei maşini. Bateriile folosite pentru maşinile electrice funcţionează cu catalizatori anorganici la presiuni înalte. În cazul bateriilor de scoici, aceste roluri sunt jucate de o serie de enzime naturale aplicate pe un electrod cu bază de carbon, ce se poziţionează între peretele scoicii şi inima acesteia”, a declarat Evgeny Katz, coordonatorul proiectului, care lucrează în cadrul Universităţii Clarkson, SUA.
Scoicile generatoare de energie se alătura astfel unor insecte, şobolani, iepuri şi melci capabili de aceleaşi performanţe electrice.
Elementele-cheie în acest tip de baterie sunt enzimele şi electrodul de carbon, pe care autorul îl numeşte „buckypaper”. Enzima înlocuieşte metalele folosite pe post de catalizator în cazul bateriilor convenţionale, în timp ce electrodul transformă glucoza produsă de scoici în electricitate.
Sursa: Fast Coexist