Evoluţia omului continuă, Darwin a avut dreptate, iar bărbaţii devin tot mai atrăgători
Conform unei concepţii răspândite, dar greşite, oamenii s-ar fi oprit din evoluţie în momentul în care au descoperti agricultura şi au ales monogamia.
Totuşi, obiceiuri aparent banale, precum căsătoria, nu au încetinit procesul selecţiei naturale. În cazul bărbaţilor s-a observat o tendinţă evolutivă evidentă în cazul creşterii ratei succesului faţă de sexul frumos.
Tendinţa evolutivă a bărbaţilor include factori precum atractivitatea fizică sau chiar inteligenţa.
Dar dovezile oferite de vieţile a peste 6.000 de cetăţeni finlandezi care au trăit în intervalul de timp cuprins între anii 1760 -1849 sugerează cu totul altceva.
Cercetătorii au analizat factori precum statutul economic, naşterile, căsătoriile şi decesele subiecţilor, pentru a cerceta astfel patru factori de selecţie naturală decisivi. Subiecţii au devenit adulţi, şi-au găsit perechi, au avut succes la sexul opus şi au lăsat urmaşi.
Oamenii de ştiinţă au descoperit cu surprindere că oportunităţile de selecţie naturală a finlandezilor din trecut erau aproape identice cu cele observate în natură la celelalte specii de vieţuitoare. Finlanda deţine unele dintre cele mai bune bănci de date pentru astfel de cercetări, deoarece bisericile locale au păstrat o evidenţă detaliată a naşterilor, deceselor, căsătoriilor şi statutului economic al enoriaşilor.
Migraţia în interiorul graniţelor acestei ţări nordice a fost de asemenea foarte limitată până la mijlocul secolului XX.
„Am descoperit că specia umană încă evoluează, la fel ca oricare altă specie. Ar fi o greşeală să credem că evoluţia omului s-a oprit undeva în trecut. Oamenii contiunuă să fie afectaţi atât de selecţia naturală, cât şi de cea sexuală. Cu toate că factorii în urma cărora au succes în viaţă sau îşi găsesc mai uşor parteneri s-au schimbat de-a lungul timpului, mecanismele de selecţie au rămas aceleaşi.”, declară dr. Virpi Lummaa din cadrul Universităţii din Sheffield, Marea Britanie.
Rezultatele complete ale cercetărilor au fost publicate în periodicul de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences.
„Metodele care asigură bărbaţilor succesul în găsirea unei perechi de sex opus au evoluat mai repede decât metodele de seducţie ale femeilor. În mod surprinzător, selecţia a afectat în egală măsură persoanele sărace sau bogate din societăţile umane.”, susţine dr. Alexandre Courtiol, co-autor al studiului.
Sursa: Daily Mail