Dacă misiunea se va dovedi un succes, ea le-ar putea permite oamenilor de ştiinţă să afle mai multe informaţii referitoare la sateliţii lui Jupiter, despre care se presupune că au un mediu propice pentru găzduirea vieţii.
Lansarea misiunii „Juice” (The Jupiter Icy Moon Explorer) ar reprezenta o premieră, căci până acum nicio navă nu a fost trimisă să orbiteze în „lumea de gheaţă” şi să analizeze dacă alte habitate din sistemul nostru solar ar putea susţine viaţa.
Sonda spaţială europeană ar trebui să orbiteze, începând din 2030, timp de trei ani, în jurul lui Ganymede (foto), cel mai mare satelit al planetei gazoase Jupiter. Ganymede este singurul satelit din sistemul nostru solar care deţine propriul câmp magnetic alături de atmosferă şi oceane subterane. Pentru a ajunge la el în 2030, Juice ar trebui lansată în 2022.
Acum, Agenţia Spaţială Europeană discută cu Administraţia Naţională de Aeronautică din SUA despre posibilitatea de a utiliza în comun instrumentele din misiunea Juice. Un singur instrument poate ajunge să coste 30 de milioane de euro, în condiţiile în care gama de dispozitive de urmărire şi măsurarea nici nu a fost inclusă în preţul proiectului.
Sursa: Bloomberg