Urşii polari sunt mai „bătrâni” decât se credea

20 04. 2012, 12:59

Conform datelor anterioare, zoologii credeau că specia urşilor polari este una relativ recent apărută, având o vechime de circa 150.000 ani. Din acelaşi motiv, se credea că urşii polari s-au adaptat foarte rapid la condiţiile dure ale mediului arctic.

Cu toate acestea, noile analize ale materialului genetic al impunătoarelor carnivore a relevat faptul că specia urşilor polari are o vechime de cel puţin 600.000 ani. Dr. Frank Hailer din cadrul German Biodiversity and Climate Research Centre din Frankfurt declară că informaţiile oferite de ADN-ul urşilor evidenţiază importanţa salvării acestora.

„Noile descoperiri schimbă fundamental modul în care noi percepem urşii polari şi impun măsuri drastice de salvare. Dacă urşii polari sunt prezenţi din timpuri străvechi, asta înseamnă că au supravieţuit mai multor perioade succesive de răcire şi de încălzire a climei planetei. Urşii au supravieţuit într-adevăr fazelor de încălzire globală din trecut, dar poartă aceste urme în materialul lor genetic, deoarece se pare că au fost în mai multe rânduri aproape de extincţie”, încheie acesta.

Cercetătorii au studiat ADN-ul urşilor polari actuali pentru a înţelege istoria speciei, după care au analizat material genetic provenit de la circa 40 de exemplare de urşi polari, urşi negri americani şi urşi bruni.
După analizarea ADN-ului mitocondrial, cercetătorii au descoperit că urşii polari au încpeut să evolueze ca specie de distinctă cândva la mijlocul perioadei pleistocene, adică acum circa 600.000 ani.

Lipsa diversităţii la nivel genetic a urşilor polari sugerează faptul că schimbările climatice din trecut au avut un efect dezastruos asupra speciei, ducând la scăderi dramatice ale numărului de indivizi.

Astăzi, urşii polari au de înfruntat o serie de pericole cu care specia lor nu s-a mai întâlnit de-a lungul timpului, precum vânătoarea intensivă, distrugerea habitatului şi, mai ales, rata accelerată a încălzirii globale, care nu le permite urşilor polari să se adapteze la noile schimbări climatice.

Sursa: BBC News