A fost descoperită molecula care ar putea dubla durata de viaţă a oamenilor
Această substanţă-minune este buckminsterfulerena, o moleculă compusă din 60 de atomi de carbon aranjaţi în forma unei sfere geodezice (sau a unei mingi de fotbal). Substanţa poartă numele arhitectului Richard Buckminster Fuller, datorită asemănării dintre structura acestei molecule şi domul geodezic proiectat de acesta. Buckminsterfulerena are potenţiale aplicări medicale împotriva cancerului şi a HIV-ului, fiind folosită chiar şi în cadrul vestelor antiglonţ.
Un studiu realizat recent în cadrul Université Paris-Sud arată un nou beneficiu al acestei molecule: prelungirea longevităţii.
Cercetătorii au făcut experimentul pe şobolani, care au fost împărţiţi în 3 grupuri. Şobolanii din primul grup au fost hrăniţi cu o substanţă placebo, cei din cel de-al doilea cu ulei de măsline, iar cei din cel de-al treilea cu o combinaţie de ulei de măsline şi buckminsterfulerenă.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că şobolanii din primul grup au trăit, în medie, 22 de luni, iar cei din cel de-al doilea au avut, în medie, o durată de viaţă de 26 de luni.
Surpriza a fost în cazul şobolanilor hrăniţi cu ulei de măsline şi buckminsterfulerenă: aceştia au trăit 42 de luni, aproape de două ori mai mult decât şobolanii din grupul de control!
Cercetătorii spun că rezultatul se datorează faptului că buckminsterfulerena reduce stresul oxidativ care stă la baza îmbătrânirii.
„Rezultatele studiului nostru sunt extrem de importante pentru medicină, deschizând calea pentru numeroase aplicaţii ale acestei substanţe, inclusiv în cadrul terapiei anti-cancer, în cazul afecţiunilor neurodegenerative şi împotriva îmbătrânirii”, au explicat cercetătorii în cadrul studiului publicat în jurnalul ştiinţific Biomaterials.
Surse: Discovery, Biomaterials