Încă un mister cosmic a fost dezlegat
Chondrulele sunt particule sferice de materie topită care se găsesc în interiorul meteoriţilor şi a căror origine a rămas mult timp o enigmă. Particulele nu au mai mult de un milimetru în diametru, iar oamenii de ştiinţă spun că ele s-au topit la peste 1000 de grade Celsius , spre deosebire de restul materiei care le înconjoară şi care a fost expusă la temperaturi de doar câteva sute de grade.
Acum, o echipă internaţională de specialişti, condusă de cei de la Universitatea Naţională din Australia, au reuşit să afle cum a fost posibil ca aceste particule să se formeze la temperaturi extrem de mari, în condiţiile în care structura meteoritului a rămas mai rece.
„Mare parte din sistemul solar este rece, aşa că de mai multe decenii ne întrebam ce anume a făcut ca aceste particule să fie expuse la temperaturi extreme. În urma cercetării, am ajuns la concluzia că particulele numite chondrule s-au format în jeturi de material aruncat din discurile protoplanetare ce înconjoară stelele tinere. Discurile acestea seamănă oarecum cu inelele planetei Saturn. Planetele moderne sunt rămăşiţe de materiale aruncate de discuri şi care s-au aglutinat. Aceste jeturi sunt aruncate de la distanţe mari şi materialele pe care le conţin sunt încălzite până ating punctul de topire. Apoi, fragmentele mai grele reintră în discuri, unde se răcesc şi se formează din nou”, a declarat Raquel Salmeron, coordonatorul studiului.
De asemenea, cercetătorii afirmă că teoria lor vine să contrazică ideile anterioare. „Timp de mai multe decenii s-a presupus că jeturile pot forma chondrule doar în cazul în care se află în proximitatea Soarelui. Noi credem că noua noastră teorie explică modul în care chondrulele, unele dintre cele mai vechi materiale din sistemul solar, au ajuns la temperatura necesară pentru topire, chiar dacă nebuloasa era rece”, a încheiat Salmeron .
Sursa: Deccan Chronicle