Combaterea încălzirii globale: transformarea Pământului într-o planetă albă-strălucitoare

16 04. 2012, 00:00

Proiectul vizează înlocuirea treptată a materialelor utilizate în prezent pentru construirea acoperişurilor şi a drumurilor cu materiale albe sau de culoare deschisă. Astfel, spun creatorii lui, fenomenul de reflectare a luminii solare, numit albedo, ar asigura o răcire considerabilă, care, peste 50 de ani ar fi echivalentă cu o reducere de 25 sau chiar 125 de miliarde de tone de dioxid de carbon.

Trotuarele şi acoperişurile reprezintă mai mult de 60% din suprafeţele urbane, iar ele sunt responsabile pentru atragerea energiei solare şi crearea zonelor fierbinţi. Numite şi insule de căldură, metropolele devin mari consumatoare de energie electrică şi producătoare de smog, fenomen care implică costuri mari în sistemul de sănătate.

Oamenii de ştiinţă au explicat că este nevoie ca preţul materialelor utilizate în procesul de reflectare a luminii solare să nu fie foarte mare, mai ales în condiţiile în care ele vor trebui schimbate sau reparate periodic. Deşi au admis că noile produse ar putea fi mai scumpe decât cele utilizate acum, pe termen lung preţul plătit va fi unul mult mai mic, în comparaţie cu economiile pe care sistemul le va furniza.

Cu toate acestea, mulţi specialişti privesc cu scepticism propunerea. Consultantul francez pe probleme climatice, Jean-Marc Jancovici, susţine că propunerea ar avea efect doar la nivel local. „Dacă scazi semnificativ temperatura la nivel local, prin vopsirea acoperişurilor în alb, asta nu înseamnă că efectul se va extinde şi spre alte zone”, a declarat acesta.

Mai mult, conform lui Alfredo Stein de la Centrul de Cercetare Urbană Globală de la Universitatea din Manchester, procesul ar fi unul anevoios în condiţiile în care 70% din case, la nivel mondial, sunt construite şi deţinute de persoane fizice.

Sursa: AFP

Sursa foto: Cool Roof Contractor