În această direcţie, cercetătorii au studiat un grup unic de voluntari. Este vorba de un grup format din 182 veterani ai Războiului din Vietnam, care sufereau de traumatisme ale creierului datorate rănilor penetrante la cap căpătate în timpul luptelor.
Conform cercetătorilor, faptul că toţi subiecţii fuseseră răniţi în mod similar la cap i-a transformat în candidaţii ideali pentru studiu.
Analizarea traumatismelor pe creier le-a permis cercetătorilor să identifice cu exactitate regiunile cerebrale folosite de veterani în procesul de gândire.
„Prin studierea modalităţilor prin care leziunile influenţează gândirea, am putut trasa arhitectura minţii umane, identificând astfel structurile din creier care sunt de importanţă maximă pentru abilităţile intelectuale.”, declară profesorul Aron Barbery din cadrul Universităţii din Illinois.
Cercetătorii au scanat creierele voluntarilor, după care le-au dat acestora o serie de teste. Ulterior, au combinat scanările pentru a produce o hartă colectivă, pe care au divizat-o apoi în circa 3.000 de imagini tridimensionale, denumite voxeli în limbaj de specialitate.
Prin analizarea mai multor pacienţi cu urme de răni într-unul sau mai mulţi voxeli şi compararea datelor rezultate cu cele obţinute de la pacienţi sănătoşi, cercetătorii au identificat regiunile creierului responsabile de funcţiile cognitive specifice, precum şi structurile care contribuie semnificativ la dezvoltarea inteligenţei umane.
Echipa a descoperit că zonele-cheie pentru inteligenţa umană sunt localizate în cortexul prefrontal (în spatele osului frunţii) şi în cortexul temporal stâng (în spatele urechii stângi), precum şi în zona care le conectează între ele.
Cercetătorii au mai descoperit că regiunile din creier responsabile de planificare şi de auto-control se suprapun în mod semnificativ cu regiunile responsabile de inteligenţa generală a omului.
Sursa: Daily Mail