Agenţia americană doreşte ca robotul să fie capabil să întreprindă o serie de acţiuni precum îndepărtarea obstacolelor, deschiderea uşilor prin utilizarea clanţei, parcurgerea drumurilor accidentate şi a scărilor folosind toate membrele. De asemenea, robotul ar trebui să se dovedească capabil să folosească diferite unelte pentru a îndeplini sarcini urgente – de pildă, a pătrunde prin pereţi, a găsi şi astupa o ţeavă spartă sau a repara o pompă. Mai mult, maşinăria va trebui să arate că poate ocupa locul şoferului într-un vehicul, fiind capabilă să frâneze sau să accelereze. Unui astfel de robot îi va fi permis să primească comenzi de la operatorii umani, dar DARPA va acorda cu atât mai multe puncte cu cât maşina va fi mai capabilă să rezolve sarcinile independent.
Oficialii de la DARPA au declarat că adaptabilitatea este absolut esenţială în cazul robotului, având în vedere că niciodată nu se poate şti unde va lovi următorul dezastru. Prin urmare, cheia unui astfel de proiect vor fi tehnologiile care asigură flexibilitatea şi adaptabilitatea roboţilor capabili să folosească unelte şi aparate.
„Pentru ca roboţii să fi utili în departamentul de apărare trebuie să ofere protecţie fizică şi productivitate. Prin urmare, cei mai utili roboţi vor fi aceia care vor interacţiona în mod natural cu oamenii în diverse medii”, a declarat Kaigham J. Gabriel, director DARPA.
Având în vedere că robotica a atins un nivel extrem de ridicat în ultimii ani, este posibil ca robotul care va câştiga concursul DARPA să ne fi fost deja prezentat. Printre potenţialii câştigători se regăsesc: ASIMO (de la HONDA, a cărui construcţie a început în 1986), PETMAN (folosit de armata SUA pentru a testa echipamentele speciale destinate soldaţilor), ECCEROBOT (robotul antropomimetic creat recent de cei de la Universitatea din Sussex) şi SAFFiR (creat pentru a se deplasa autonom prin coridoarele navelor, a interacţiona cu oamenii şi a lupta împotriva incendiilor).
Sursa: msnbc