Poziţia socială afectează expresia a 987 de gene
Compararea femelelor de macac rhesus care au un statut înalt cu cele de rang mic a dus la descoperirea unor diferenţe semnificative apărute la nivelul expresiei genelor implicate în răspunsul imunitar şi alte funcţii vitale. Mai mult, s-a constat că atunci când o femelă a urcat pe scara socială, expresia genelor ei s-a schimbat în bine, în doar două săptămâni.
Echipa de specialişti de la Universitatea din Chicago a studiat maimuţe rhesus care trăiesc în grupuri de câte cinci, unde dominanţa este determinată de vechimea aparteneţei la grup. De obicei, în sălbăticie, femelele nu părăsesc grupul în care s-au născut, iar ele moştenesc rangul social de la mamele lor. Cu toate acestea, există şi situaţii neobişnuite, în care maimuţele migrează de la un grup la altul. În acest context, noul-venit ocupă locul social cel mai prost clasat.
Comparând 49 de femele de macac de ranguri diferite, s-au observat schimbări semnificative la nivelul expresiei a 987 de gene, dintre care 112 erau asociate cu sistemul imunitar.
Rezultatele actualului studiu sunt susţinute de cercetări anterioare care au reliefat că stresul indus de o poziţie proastă poate compromite sistemul imunitar. Legătura observată de oamenii de ştiinţă este atât de puternică, încât statutul unei maimuţe putea fi identificat doar prin observarea profilului expresiei genetice.
În ceea ce priveşte cauza acestui fenomen, oamenii de ştiinţă consideră că este posibil ca, odată cu avansarea în grad, nivelul stresului să scadă, facilitând astfel schimbările la nivelul expresiei genelor.
Sursa: TG Daily