O mutaţie genetică pune în pericol milioane de vieţi
Specialiştii au confirmat descoperirea unor tulpini ale malariei rezistente la graniţa dintre Thailanda şi Myanmar. Testele efectuate au arătat că parazitul Plasmodium falciparum, care provoacă malaria, a suferit o modificare genetică ce l-a făcut rezistent la artemisinină, cel mai popular medicament împotriva acestei afecţiuni.
Dacă aceste tulpini nu vor fi eradicate, experţii se tem că mii de vieţi vor pieri din cauza malariei, pe măsură ce noul virus se extinde de-a lungul Indiei şi în Africa.
Profesorul Francois Nosten, directorul centrului Shoklo Malaria Research Unit din Thailanda, a declarat că „ne aflăm într-o cursă contra cronometru, fiind necesar să oprim aceste tulpini rezistente la medicamente înainte să se extindă”.
„Dacă aceste tulpini s-ar răspândi şi ar deveni şi mai rezistente la medicamente, efectul ar putea fi devastator. Malaria ucide deja câteva sute de mii de oameni anual, iar dacă medicamentele actuale vor deveni ineficiente, numărul victimelor va creşte semnificativ”, a adăugat Nosten.
În 2010, malaria a ucis 655.000 de oameni la nivel mondial, majoritatea victimelor fiind copii şi femei însărcinate. Alte estimări susţin că numărul victimelor este chiar mai mare, depăşind 1 milion.
Din 2006, artemisinina a fost considerat un medicament-minune împotriva malariei, deoarece are foarte puţine efecte secundare şi este 100% eficient.
Tulpinile rezistente au fost detectate pentru prima dată în 2009 în vestul Cambodgiei, şi în ciuda eforturilor de a opri răspândirea acestora, se pare că acestea au ajuns 800 km mai departe, în Thailanda, la graniţa de nord-vest cu Myanmar.
„Lupta împotriva malariei este dependentă de tratamentele bazate pe artemisinină. Dacă acestea eşuează, nu există alt medicament pregătit să-i ia locul”, avertizează Dr. Anne-Catrin Uhlemann şi Dr. David Fidock de la Universitatea Columbia din New York.
Sursa: Daily Mail