Atunci când se confruntă cu duşmanul lor, viespea gigantică asiatică, albinele atacă formând un roi pe care oamenii de ştiinţe îl numesc „ghem fierbinte”, un fenomen specific acestei specii. În timpul procesului, aproximativ 500 de albine îşi mişcă sicronizat muşchii, generând căldură şi provocând moartea viespii prin supraîncălzire.
Deşi această manevră de apărare le-a fost cunoscută oamenilor de ştiinţă, mecanismul din spatele procesului rămăsese un mister. Acum, însă, cercetătorii de la Universitatea din Tokyo, care au studiat creierul albinelor japoneze, au descoperit că activitatea neuronală a acestor insecte este elementul-cheie care declanşează fenomenul.
„Atunci când o viespe pătrunde într-o colonie, albinele formează rapid un „ghem fierbinte” şi încălzesc inamicul la 46 de grade Celsius”, a declarat Atsushi Ugajin. El a adăugat că, deşi procesul de încălzire durează aproximativ 20 de minute, unele viespi sunt sechestrate în ghem chiar şi o oră, până mor.
Procesul este declanşat de albinele „gardieni” care păzesc intrarea în colonie, iar specialiştii cred că el a luat naştere datorită faptului că acul albinelor nu este destul de puternic încăt să străpungă exoscheletul viespilor.
Miraţi de sincronizarea perfectă a albinelor şi de abilitatea lor de a nu se răni în acest proces, specialiştii au vrut să afle de ce insectele atacă în acest mod. Examinând creierii lor, specialişii au descoperit că activitatea neuronală creşte la albinele implicate în proces, lucru care reflectă procesarea stimulilor termici.
Sursa: ABC Science