Computerul identifică mincinoşii mai bine decât experţii
Studiul a fost efectuat pe 40 de conversaţii înregistrate în cadrul unui studiu efectuat de psihologii universităţii. Clipurile video au fost oferite spre analiză atât unor experţi în interogarea suspecţilor, cât şi unui software dedicat analizei mişcării ochilor. Dacă experţii au detectat minciunile în 65% din cazuri, algoritmul conceput de experţii universităţii a avut o rată de succes de 82,5%.
„Prin studiul nostru am dorit să aflăm dacă există anumite semnale pe care oamenii le emit atunci când mint şi dacă computerele sunt capabile să le detecteze. În ambele cazuri, răspunsul este «da»”, a explicat Ifeoma Nwogu, profesor în cadrul laboratorului Center for Unified Biometrics and Sensors al Universităţii Buffalo.
Pentru a identifica mincinoşii, algoritmul computerizat a urmărit mişcările ochilor în timp ce voluntarii răspundeau la întrebări banale, măsurând cât de des clipeau şi frecvenţa cu care îşi schimbau privirea atunci când ofereau răspunsuri adevărate. Pe măsură ce discuţia ajungea la subiectul în care voluntarii minţeau, software-ul măsura dacă tiparul mişcării ochilor este acelaşi cu cel identificat mai devreme. Dacă acesta nu se modifica, algoritmul concluziona că voluntarul spune adevărul. Majoritatea persoanelor studiate au fost corect identificate de algoritm ca fiind mincinoase, dar au existat câţiva voluntari care au putut păcăli computerul, menţinându-şi reacţiile fiziologice sub control.
Acum, oamenii de ştiinţă doresc să îmbunătăţească sistemul folosind o bază de date mai mare, rafinând acest algoritm până la punctul în care va putea fi util forţelor de ordine.
Sursa: Universitatea Buffalo