Strămoşul vitelor domestice a fost descoperit în Iran
Studiul s-a bazat pe probe AND prelevate de la rămăşiţele excavate din situri arheologice iraniene. Cercetarea a scos la iveală că oasele datează din perioada în care oamenii au început să practice agricultura, informaţie care indică faptul că rămăşiţele au aparţinut primelor vite îmblânzite.
Analiza materialul genetic prelevat de la bovinele străvechi, dar şi de la cele contemporane, a scos la iveală că vacile de azi sunt urmaşele unui număr mic (aproximativ 80) de bouri îmblânziţi.
„Numărul bourilor îmblânziţi care au reprezentat strămoşii bovinelor de azi a fost surprinzător de mic. Rămăşiţele arheologice demonstrează că bourii erau animale des întâlnite în Asia şi Europa şi, prin urmare, au existat nenumărate ocazii de capturare şi îmblânzire a lor”, a declarat cercetătorul Mark Thomas de la University College London.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă spun că bourul era destul de diferit de bovinele pe care le cunoaştem noi astăzi. Ei aveau dimensiuni mai mari şi cu siguranţă nu aveau comportamentul „domestic” pe care le au bovinele de azi, precum docilitatea. Prin urmare, capturarea acestor animale nu ar fi fost uşoară şi, chiar dacă unii oameni ar fi reuşit să îi captureze vii, domesticirea lor ar fi reprezentat o adevărată provocare.
Sursa: UPI
Foto: Scheletul unui bour, găsit în Danemarca, datând de acum 7.500 ani; credit: Malene Thyssen, http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Malene