De ce nu ne place cafeaua păstrată la temperatura camerei?
Una dintre teoriile elaborate de specialişti este legată de faptul că strămoşii noştri care trăiau în peşteri mâncau numai alimente păstrate la temperatura camerei. Oamenii de ştiinţă din Cuba au descoperit că anumiţi receptori din interiorul papilelor gustative sunt mult mai sensibili la moleculele din hrană care au fost păstrate la 20-35 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că este mult mai puţin probabil ca receptorii noştri să detecteze gustul mâncării aflate la temperaturi din afara acestui interval. Aşa se face că o cafea fierbinte pare mai puţin amară şi mai gustoasă decât cea păstrată la temperatura camerei, pentru că papilele gustative nu sunt la fel de sensibile.
Alţi cercetători cred că gustul amar al cafelei are legătură cu mirosul. „Parfumul influenţează foarte puternic gustul cafelei, fiind foarte uşor de trecut de la un gust plăcut la unul dezagreabil”, a declarat Paul Breslin de la Universitatea Rutgers, SUA, specialist în percepţia gustului. Şi cercetătorul Barry Green de la Universitatea Yale considferă că o cafea fierbinte eliberează mai mulţi compuşi aromatici cecât cea păstrată la temperatura camerei, având un impact mai mare asupra gustului.
Cea de-a treia teorie ar fi aceea că temperatura foarte crescută sau foarte scăzută a cafelei ne poate distrage atenţia de la aroma sa puternică. Este posibil ca atunci când bem cafea fierbinte sau rece să nu îi distingem foarte bine gustul.
Sursa: DailyMail