James Cameron a petrecut câteva ore în Challenger Deep, realizând filmări 3-D şi colectând date, probe de sedimente, apă şi material biologic. Întoarcerea la suprafaţă a fost mai rapidă decât se aştepta, durând aproximativ 70 de minute.
Expediţia, realizată cu sprijinul National Geographic Society şi Rolex, a fost pregătită timp de mai mulţi ani, vehicului special fiind construit în secret, la un şantier naval din Australia.
Un singur alt vehicul cu echipaj uman a mai ajuns în acest punct: batiscaful Trieste, care a coborât în Challenger Deep în 1960, având la bord doi oameni. Atunci nu au putut fi făcute fotografii şi nici filmări, deoarece batiscaful a deranjat sedimentele de pe fundul oceanului, iar apa a devenit tulbure, cu o vizibilitate foarte scăzută.
În schimb, se aşteaptă ca expediţia lui James Cameron, al cărui vehicul a fost înzestrat cu camere de luat vederi 3-D, să furnizeze imagini spectaculoase ale oceanului în cel mai adânc abis al Terrei.
Sursa: National Geographic
Foto: Hepta
Află mai multe despre abisul oceanic din Groapa Marianelor, despre Challenger Deep şi despre expediţiile trecute şi viitoare spre această destinaţie.