Astfel, femeile care consumau două ceşti de ceai zilnic aveau cu 27% mai multe şanse de a rămâne însărcinate decât celelalte participante la studiu.
În schimb, femeile care consumau în mod regulat sucuri carbogazoase de tip cola aveau cu 20% mai puţine şanse de a rămâne însărcinate, efectul fiind acelaşi şi în cazul băuturilor cola de tip „diet”.
În cazul femeilor care preferau să consume cafea nu s-a observat niciun efect notabil.
Conducătoarea studiului, profesorul Elizabeth Hatch de la Universitatea Boston, a dorit să determine efectul consumului de cofeină în rândul femeilor care încearcă să rămână însărcinate. Pentru acest lucru, cele 3.600 de participante la studiu au fost monitorizate timp de un an. Vârsta medie a femeilor studiate era de 28 de ani.
„Am descoperit că femeile care consumau ceai de 2-3 ori pe zi aveau cu 27% mai multe şanse să rămână însărcinate. Nu ştim cum beau ceaiul, dacă adăugau lapte sau lămâie în el, dar efectul era clar în comparaţie cu femeile care nu beau ceai. Ar putea fi vorba şi de alţi factori. Spre exemplu, femeile care beau ceai erau mai în vârstă, fiind posibil ca alt factor din dieta sau din stilul lor de viaţă să conducă la acest efect benefic”, a comentat prof. Hatch.
Maha Ragunath, specialist în medicina de reproducere la Centrul de Fertilitate Bridge din Londra, afirmă că este posibil ca antioxidanţii din ceai să conducă la acest efect benefic. „Ceaiul conţine mulţi antioxidanţi, care sunt foarte buni atât pentru fertilitatea masculină, cât şi pentru cea feminină”, a spus Ragunath.
Studiul continuă, profesorul Hatch dorind să afle dacă femeile care au consumat ceai au avut parte de sarcini mai lungi sau mai scurte, urmând să fie studiată şi sănătatea bebeluşilor şi starea lor la naştere.
Sursa: Daily Mail