Muzica lui Mozart – utilă în cazul transplantului de organe
Acelaşi efect l-au avut şi compoziţiile lui Verdi. În schimb, muzica New Age, precum cea cântată de Enya, nu a dat rezultate. Oamenii de ştiinţă din Japonia au urmărit răspunsul dat de splina fiecărui şoarece atunci când au intervenit schimbări la nivelul sistemului imunitar, emiţând semnale către molecule şi celule.
Din păcate, cercetătorii nu au confirmat faptul că muzica poate influenţa fenomenul de respingere a organelor şi la oameni. În schimb, au aratat că sunetele plăcute reduc stresul, ne relaxează şi ne fac să uităm de durere, îmbunătăţind astfel rezultatele clinice ale terapiei.
În cadrul studiului, şoarecii de laborator au suferit un transplant de inimă, iar după aceea au fost expuşi la muzica lui Verdi (opera La Traviata), Mozart şi Enya. De asemenea, un anumit număr de şoareci au fost expuşi la sunete monotone. Experimentul a durat şase zile de la intervenţia chirurgicală, iar compoziţiile lui Verdi şi Mozart au prelungit rata de supravieţuire după transplant.
Cauza acestui proces au fost efectele sistemului imunitar asupra splinei. Muzica clasică a fost asociată cu un nivel scăzut al moleculelor de semnalizare ale sistemului imunitar, numite interleukina-2 şi gamma interferon. Nivelurile moleculelor antiinflamatoare interleukina-4 şi interleukina-10 erau crescute, împreună cu numărul globulelor albe cu rol în reglarea răspunsului imun..
Sursa: DailyMail