Oamenii de ştiinţă au descoperit că în zona din jurul copacilor se găsesc numeroase particule încărcate electric – ioni – având atât sarcini negative, cât şi pozitive.
Nivelul acestor particule era de două ori mai mare în zonele împădurite faţă de zonele de câmp. De asemenea, în jurul copacilor cu rădăcini adânci, precum eucaliptul, nivelul înregistrat era unul ridicat în comparaţie cu alţi copaci.
Cercetătorii de la Universitatea Queensland nu cred că ionii au un efect nociv asupra sănătăţii umane.
Oamenii de ştiinţă au suspectat de-a lungul timpului că există o legătură între copaci şi electricitatea din atmosferă, dar până acum nu au putut demonstra această asociere.
Dr. Rohan Jayaratne afirmă că aceste sarcini electrice ar putea fi explicate de radiaţia gazului radon. Radonul este un produs secundar al dezintegrare radioactivă a radiului, ieşind din sol. Copacii joacă rolul unei pompe, aducând gazul la suprafaţă şi eliberându-l în atomsferă.
„Pentru că radiul se găseşte în roci şi radonul este solubil în apă, pânza freatică este bogată în radon. Copacii au un efect de pompă, aducând gazul la suprafaţă şi eliberându-l în atmosferă prin transpiraţie – un proces prin care apa absorbită de rădăcini se evaporă în atmosferă prin frunze”, a explicat Dr. Jayaratne. „Acest lucru se petrece mai ales în cazul copacilor cu rădăcini adânci, precum eucaliptul”, a adăugat cercetătorul.
Studiul publicat în jurnalul ştiinţific Environmental Science and Technology adresează şi efectul pe care aceste particule l-ar putea avea asupra sănătăţii umane.
„Deşi există o legătură clară între particulele din aer şi sănătatea umană, rolul ionilor este puţin înţeles. Cu toate acestea, ştim că aproximativ 50% dintre particulele pe care le inhalăm în timpul procesului de respiraţie rămân în sistemul respirator. De asemenea, se ştie că particulele încărcate electric au şanse mai mari să fie depozitate în plămâni în comparaţie cu particulele fără sarcină eletrică. Nu credem însă că ionii ar fi periculoşi pentru sănătătate – pericolul vine de la particulele poluante. Dacă nu există în aer particule nocive care să se ataşeze de ioni, atunci nu există un pericol pentru sănătate”, au concluzionat cercetătorii.