Astronomii au descoperit planete rare, ce se deplasează cu viteze uluitoare prin Univers
Specialiştii au descoperit planete ce se deplasează prin spaţiu cu viteze uluitoare, de până la 50 de milioane de kilometri pe oră.
„Aceste planete cu viteză-warp sunt printre cele mai rapide obiecte din galaxia noastră. Dacă am trăi pe una dintre ele, am fi martorii unei călătorii fantastice dinspre centrul galaxiei spre marea întindere a Universului”, a explicat Avi Loeb, astrofizician la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian.
„Cu excepţia particulelor subatomice, nu cunosc nimic altceva în galaxia noastră care să atingă o viteză la fel de mare ca cea cu care se deplasează aceste planete”, a adăugat Idan Ginsburg, coordonatorul studiului.
Aceste corpuri rapide, numite „planete hiperrapide” (hypervelocity planets în engleză), sunt create în urma unui proces similar cu cel ce duce la apariţia stelelor hiperrapide. Astfel, un sistem solar cu două stele se apropie prea mult de gaura neagră gigant aflată în mijlocul galaxiei. Forţele gravitaţionale puternice separă cele două stele, una fiind „aruncată” cu viteză mare în direcţia opusă găurii negre, pe când cealaltă este capturată de gaura neagră.
În cadrul acestui studiu, cercetătorii au simulat ce s-ar petrece dacă una dintre aceste stele ar avea una sau două planete orbitând la o distanţă mică. Oamenii de ştiinţă au descoperit că steaua „aruncată” cu viteză ar purta aceste planete cu ea de-a lungul călătoriei. Planetele celei de-a doua stele, cea capturată de gaura neagră, ar fi separate de steaua lor şi aruncate în spaţiul interstelar cu viteze uluitoare.
Cercetătorii estimează că, în mod normal, aceste planete ar atinge viteze de 11-16 milioane de kilometri pe oră, însă ar exista şi câteva excepţii, ce ar putea atinge viteze de câteva ori mai mari.
Tehnologia actuală nu ne permite să detectăm planetele hiperrapide, deoarece sunt prea puţin luminate, se află la distanţe mari de noi şi sunt extrem de rare. Singura şansă de observare a unei astfel de planete ar fi detectarea unei stele hiperrapide, urmând ca aceasta să fie urmărită pentru a detecta un moment în care se întunecă parţial, când planeta hiperrapidă trece prin faţa sa.
Oamenii de ştiinţă care au efectuat această cercetare au concluzionat cu o glumă: „Agenţiile de turism ar putea crea pachete conţinând călătorii pe planetele hiperrapide, pentru a atrage persoanele foarte aventuroase”.
Sursa: Harvard