Exemplarul, care a trăit acum 130 de milioane de ani, a primit numele de Goniopholis kiplini după autorul Cărţii junglei, în semn de recunoştinţă pentru entuziasmul de care acesta a dat dovadă scriind povestirile.
Datând din perioada Cretacicului timpuriu, când dinozaurii „făceau legea” pe Pământ, animalul trebuie să fi trăit împreună cu alţi crocodili, cu ţestoase şi peşti în laguna aflată azi în districtul Purbeck, comitatul Dorset din Marea Britanie.
Craniul a fost descoperit în urmă cu trei ani de specialistul Richard Edmonds de la Jurassic Coast, unul din siturile Patrimoniului Mondial UNESCO. După ce Edmonds a primit aprobarea de la consiliul oraşului, craniul a fost excavat şi, la scurt timp, s-a constat că obiectul prezenta un interes ştiinţific considerabil. Aşa se face că el a fost împrumutat specialiştilor de la Universitatea din Bristol pentru a fi studiat şi s-a concluzionat că fosila a aparţinut unei specii de crocodilian nemaiîntâlnite.
„În ciuda celor mai bine de 200 de ani de cercetare, încă mai găsim rămăşiţele unor specii noi de animale în această zonă. Baza de date a fosilelor este departe de a fi completă, deşi şansele să găsim astfel de creaturi fosilizate sunt destul de mici. Cu toate acestea, oamenii vor continua să facă noi descoperiri încă 200 de ani de acum înainte,” a declarat Edmonds.
Craniul a fost donat Muzeului din Swanage, iar în prezent este expus lângă un craniu de pliosaur, o reptilă marină datând din Jurasic.
Sursa: AP