După multe decenii în care oamenii au întreprins acţiuni de vânătoare în insula Cat Ba din nordul Vietnamului, azi mai există doar aproximativ 60 de exemplare de languri cu cap alb. Acum, conservatoriştii anunţă că specia este ameninţată de o nouă problemă: defrişarea.
O specie de arbore din această zonă, Ficus benjamina, un arbore des întâlnit în Asia de Sud-Est, este foarte căutat de crescătorii de bonsai. Arborii de mici dimensiuni sunt fie scoşi din pământ cu tot cu rădăcini, fie rupţi pentru a fi vânduţi unor pepiniere, pentru sume ce pot ajunge la 1000 de dolari pe bucată. Aici, ei sunt replantaţi în ghivece şi pregătiţi pentru a intra pe piaţă.
Cu cât un bonsai este mai în vârstă, cu atât costă mai mult. Unii dintre aceşti arbori ating vârsta de 150 de ani, iar preţul lor poate ajunge la 350.000 de dolari.
Experţii descurajează cumpărarea arborilor care provin din parcurile naţionale şi alte arii protejate. Cu toate acestea, tentaţia de a vinde arbori luaţi din Parcul Naţional Cat Ba este foarte mare pentru fermierii săraci care trăiesc în apropiere. „Durează cam 2 ore să intri în pădure şi să iei un copac, dar pentru ca alt arbore să crescă şi să îl înlocuiască pe cel sustras e nevoie de 30-40 de ani,” a declarat conservatoristul Pham Van Tuyen.
Dispariţia arborilor afectează şi rarul langur cu cap alb. Oamenii de ştiinţă au declarat că din această specie mai există doar aproximativ 60 de exemplare. Deşi în 2000 a fost creat un program pentru protejarea acestor animale şi a arborilor, program care îşi propune educarea comunităţilor din apropierea parcului, defrişarea continuă într-un ritm alert.
Sursa: The Guardian