Eric Giler, directorul executiv WiTricity, a declarat că tehnologia va fi disponibilă începând cu anul acesta. Produsul nu va fi vândut către consumatorul direct, ci către producător. Acesta din urmă va integra bobinele magnetice în telefoane, laptopuri şi alte produse sau sisteme.
De asemenea, compania americană a semnat un contract cu MediaTek, un producător taiwanez de semiconductoare, prin care vor dezvolta sisteme de reîncărcare fără fir ce vor fi integrate în căştile pentru telefoane, în tablete sau alte dispozitive. Mai mult decât atât, WiTricity dezvoltă o tehnologie de reîncărcare fără fir destinată maşinilor electrice. În viitorul apropiat, aceeaşi tehnologie va fi folosită şi în medicină.
Tehnologia creată de americani are la bază inducţia magnetică, proces utilizat şi în cazul unor dispozitive fparte simple, cum sunt periuţele de dinţi electrice. Aceste periuţe dispun de o bobină magnetică, element ce generează un câmp magnetic. O a doua bobină se află în partea superioară a periuţei şi este folosită pentru a capta o parte din acel câmp magnetic, proces ce generează curent electric.
Dar periuţele de dinţi transferă energie doar de la prima bobină către cea de-a doua, la distanţe foarte mici. WiTricity a reuşit să mărească această distanţă până la aproximativ un metru şi jumătate.
Tehnologia celor de la WiTricity a fost dezvoltată de Marin Soljacic, profesor de fizică în cadrul MIT. El a reuşită să crească distanţa dintre bobine prin cizelarea design-ului acestora.
Sursa: The New Tork Times