Somnul neliniştit provoacă probleme de comportament în rândul copiilor

06 03. 2012, 11:39

Studiul reliefează că, în cazul copiilor, apneea şi sforăitul favorizează apariţia unor tulburări de comportament, precum hiperactivitatea. Totodată, coordonatorul studiului, doctorul Karen Bonuckavand, susţine că aceste tulburări de somn au capacitatea de a afecta modul în care se dezvoltă creierul copilului.

Estimările sugerează că unul din zece copii sforăie cu regularitate, iar 2%-4% dintre aceştia suferă de apnee, ceea ce înseamnă că respiraţia este obstrucţionată şi întreruptă în timpul somnului. De multe ori, vinovate pentru provocarea tulburărilor de somn sunt amigdalele inflamate sau polipii.

În studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Yeshiva , New York, părinţii celor 11.000 de copiii au fost rugaţi să completeze, timp de 7 ani, o serie de chestionare în care să noteze nivelul intensităţii sforăitului şi al apneei copiilor, dar şi comportamentul acestora. Astfel, s-a constat că în cazul copiilor cu probleme de respiraţie în timpul somnului, probabilitatea de a dezvolta tulburări de comportament până la vârsta de 7 ani era între 40% şi 100%. Specialiştii spun că problemele de comportament se nasc din cauza oxigenării insuficiente a creierului sau a tulburării echilbrului unor substanţe chimice din creier.

Deşi dovezile nu sunt încă foarte concludente, studiul a reuşit să evidenţieze faptul că există o legătură puternică între problemele de respiraţie din timpul somnului şi tulburările de comportament, legătură care merită investigată în continuare, ca partea studiilor privind originea şi tratamentul tulburărilor comportamentale.

Sursa: BBC