Sistemul computerizat a fost creat de specialiştii Laboratorului de Robotică al Universităţii Lincoln din Marea Britanie.
În această ţară, cultivarea şi comercializarea cartofilor reprezintă o activitate economică cu o cifră de afaceri de aproape 4 miliarde de euro; totuşi, sortarea – una dintre cele mai importante operaţii premergătoare comercializării – este făcută încă, în bună măsură, manual.
Specialiştii de la Universitatea Lincoln şi-au propus să înveţe un sistem robotizat să recunoască prezenţa unor boli care afectează tuberculii de cartofi. Sistemul TADD (Trainable Anomaly Detection and Diagnosis) beneficiază de inteligenţă artificială, de un sistem de vizualizare şi de un software care îi permite să înveţe de la un „profesor” uman să discearnă prezenţa unor simptome ale unor boli ale cartofului.
Cercetătorii susţin că sistemul TADD poate deja să identifice câteva boli comune ale cartofului, precum râia argintie şi streptomicoza.
Sistemul a fost construit din componente ieftine, uşor de procurat, unele dintre ele (de pildă, staţia grafică) fiind împrumutate din universul jocurilor video.
TADD va putea fi utilizat, în viitor şi, pentru sortarea altor produse agricole (mere, morcovi etc.); de fapt, creatorii săi îl gândesc ca pe un „sistem de detectare a anomaliilor” de uz general, ce va putea fi folosit într-o mulţime de aplicaţii.
Sistemul TADD este testat, în prezent, în colaborare cu o firmă locală care se ocupă de comercializarea cartofilor, şi se descurcă la fel de bine ca şi „omologii” săi umani.
Cercetătorii cred că sistemul nu va elimina complet nevoia implicării factorului uman în sortarea cartofilor (care este o operaţiune în care combinaţia între văzul de tip uman şi capacităţile de învăţare ale omului este esenţială), dar va interveni în etapele iniţiale, de sortare grosieră, lăsând oamenilor partea de fineţe a operaţiunii.
Sursa: BBC