În ultimul secol, pH-ul a scăzut cu 0,1 unităţi, ceea ce indică o scădere de 10 ori mai rapidă comparativ cu cel mai rapid declin înregistrat până acum, care a avut lor acum 56 de milioane de ani.
Apa mării absoarbe CO2 din atmosferă, formându-se acid carbonic. Cu cât nivelul pH-ului din mare este mai mic, cu atât cel al acidului este mai crescut.
Cazurile anterioare de acidificare a oceanelor au fost legate de extincţii în masă ale creaturilor marine, ceea ce înseamnă că evenimentele curente ar putea ameninţa specii importante.
Grupul Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei (IPCC), însărcinat cu evaluarea riscurilor determinate de încălzirea globală datorată efectelor activităţii umane, anunţă că, până la sfârşitul acestui secol, nivelul pH-ului ar putea să mai scadă cu încă 0,3 unităţi.
Acum 56 de milioane de ani, concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă s-a dublat şi a făcut ca nivelul pH-ului să scadă cu 0,45 de unităţi de-a lungul a 20.000 de ani. Fosilele datând din acea perioadă indică faptul că mai mult de jumătate din toate speciile care trăiesc pe fundul mării au dispărut, afectând lanţul trofic şi ducând la extincţia mult mai multor specii.
Sursa: Businessweek