Teorii anterioare susţineau că atunci când membrii speciei Homo sapiens au venit în Europa, au adus cu ei boli care au dus la extincţia neanderthalienilor.
Acum, oamenii de ştiinţă spun că este mult mai probabil ca oamenii de Neanderthal să fi dispărut din cauza glaciaţiunii.
Experţii de la Universitatea Uppsala, Suedia, au analizat fosile găsite în nordul Spaniei şi au ajuns la concluzia că, în urma glaciaţiunii care a început acum 50.000 de ani, doar o mică parte dintre neanderthalieni a supravieţuit. Oamenii de ştiinţă consideră că ultimii indivizi ai acestei specii au dispărut acum 30.000 de ani, nefăcând faţă schimbărilor bruşte de temperatură.
Pe de altă parte, strămoşii noştri, care au venit din est acum 40.000 de ani, erau obişnuiţi cu temperaturile scăzute şi cu furtunile.
„Am fost surprinşi atât de faptul că neanderthalienii din Europa au fost aproape exterminaţi de schimbările climatice bruşte, pentru ca apoi să îşi revină, cât şi de faptul că aceste evenimente au avut loc cu mult înainte ca ei să vină în contact cu oamenii moderni. Aceste informaţii indică faptul că s-ar fi putut ca neanderthalienii să fi fost mult mai sensibili la schimbările climatice din timpul glaciaţiunii, decât se credea până acum”, a declarat dr. Love Dalén.
Puţinele probe de ADN recuperate de oamenii de ştiinţă din fosile par să indice o populaţie foarte restrânsă de neanderthalieni. „Amploarea variabilităţii genetice la neandertalienii mai vechi, cât şi la cei din Asia, a fost la fel de mare ca în cazul oamenilor moderni. În schimb, variabilitatea la neanderthalienii recenţi din Europa nu a fost nici pe departe la fel de mare ca la oamenii moderni”, a adăugat dr. Anders Götherström.
Sursa: Mail Online