Ai probleme de auz? Rişti să te dezechilibrezi si să cazi

29 02. 2012, 00:00

De asemenea, specialiştii avertizează că, pentru cei care au probleme medii de auz, riscul de a avea un accident se dublează iar. Oamenii de ştiinţă cred că acest lucru se produce, probabil, din cauza faptului că aceste persoane au un deficit legat de perceperea corectă a mediului înconjurător, astfel fiind mult mai predispuşi să se împiedice. De asemenea, se pare că, în cazul în care o persoană nu aude bine, creierul ei se concentrează mai puţin pe menţinerea echilibrului, făcând mai multe eforturi să audă.

Studiul a fost realizat de specialiştii de la Facultatea de medicină a Universităţii Johns Hopkins, SUA, şi s-a bazat pe un un eşantion de peste 2000 de pacienţi cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani.

De-a lungul mai multor ani, participanţii au fost supuşi unor teste şi au fost întrebaţi periodic cât de des au căzut. De asemenea, cercetătorii au luat în considerare şi vârsta, sexul, rasa, dar şi integritatea funcţiei vestibulare a fiecărui individ.

Rezultatele au arătat că persoanele care prezintă o scădere uşoară a auzului (de 25 de decibeli) sunt de 3 ori mai predispusei să cadă, comparativ cu cele care nu au astfel de probleme. Mai mult, la fiecare scădere de aproximativ 10 decibeli a acuităţii auditive, riscul de dezechilibrare şi implicit accidentare creşte de 1,4 ori. Dacă la pierderea uşoară a auzului se mai adaugă o altă scădere a capacităţii de percepţie, cu încă 20 de decibeli, riscul creşte de încă trei ori.

Constatarea a rămas aceeaşi şi atunci când oamenii de ştiinţă au luat în consideraere şi alţi factori care ar putea favoriza accidentele, precum: vârsta, sexul, rasa, bolile cardiovasculare şi funcţia vestibulară.

Doctorul Frank Lin, specialitst ORL şi epidemiolog, susţine că una dintre teoriile care ar putea explica legătura dintre auz şi dezechilibru este aceea că persoanele care nu aud bine nu pot percepe caracteristicile mediului din jur tot atât de precis ca restul oamenilor. O altă idee ar fi aceea că sarcina cognitivă este prea mare, iar creierul, nevoiet să facă faţă şi deficienţelor de auz, şi menţinerii echilibrului, s-ar putea simţi „copleşit”. Lin a explicat că „mişcarea şi echilibrul sunt activităţi cognitive, iar pierderea auzului determină o creştere a sarcinii cognitive, care consumă rapid resursele”.

Rapoartele indică faptul că, în Marea Britanie, din cele 6 milioane de oameni care au probleme de auz, două milioane au aparate auditive, iar 1,4 milioane dintre aceştia le şi poartă în mod regulat. Totodată, cifrele estimează că, anual, 14.000 de oameni mor din cauza căzăturilor.

Sursa: Daily Mail