Home » D:News » Einstein a avut, din nou, dreptate: bariera vitezei luminii nu a fost doborâtă!

Einstein a avut, din nou, dreptate: bariera vitezei luminii nu a fost doborâtă!

Einstein a avut, din nou, dreptate: bariera vitezei luminii nu a fost doborâtă!
Publicat: 23.02.2012
Cel mai important experiment ştiinţific al anului trecut, cel care a anunţat că particulele subatomice au depăşit viteza luminii, a fost provocat de o eroare experimentală.

Analiza tehnică a experimentului efectuată de specialiştii CERN a arătat că rezultatele şocante, ce sugerau că bariera vitezei luminii a fost doborâtă, au fost provocate de un cablu defect ce conecta aparatul GPS de sistemul computerizat folosit pentru a cronometra particulele lansate de la CERN spre laboratorul subteran din Gran Sasso, aflat la 720 de kilometri distanţă.

În experiment, particulele neutrino ajungeau la destinaţie cu 60 de nanosecunde mai repede decât ar fi fost posibil conform teoriei relativităţii enunţate de Albert Einstein. Conform analizei tehnice, rezultatul şocant a fost provocat de un cablu de fibră optică ce conecta sistemul GPS de un computer. După ce conexiunea defectă a fost reparată, diferenţa inexplicabilă de 60 de nanosecunde a dispărut.

Această descoperire pare să confirme o declaraţie oferită săptămâna trecută în cadrul unei conferinţe ştiinţifice de Sergio Bertolucci, şeful departamentului de cercetare al CERN: „Mi-e greu să cred că rezultatele experimentului sunt corecte, pentru că nimic nu soseşte în Italia mai devreme decât a fost programat să ajungă”.

Chiar dacă cercetătorii au identificat motivul pentru care particulele subatomice păreau să fi depăşit viteza luminii, experimentul va fi efectuat şi în laboratorul Fermilab din Chicago, pentru a verifica rezultatele.

Surse: Financial Times, Science

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase