O analiză a fenomenului în ultimii10 ani, efectuată de satelitul Terra al NASA, arată că media globală a înăţimii la care se află noprii a scăzut cu 1%, adica aproximativ 30-40 de metri. Variaţiile de altitudine a norilor au fost produse, de la an la an, de fenomenele din Pacific, El Niño şi La Niña. Deşi în unele regiuni de pe glob s-au înregistrat creşteri ale altitudinii norilor, iar în altele descreşteri, la nivel global tendinţa generală, între anii 2000 şi 2010, a fost de scădere.
Momentan, nu se cunosc încă motivele pentru care acest fenomen se produce, dar oamenii de ştiinţă bănuiesc că s-au produs unele schimbări ale modelelor de circulaţie a aerului în atmosferă, modele ce conduceau la formarea norilor la altitudini mari.
Vestea bună este că o reducere consistentă a înălţimii la care se formează norii ar permite Pământului să se răcească mult mai eficient , procesul putând reprezenta un mecanism de „feedback negativ” care va permite reglarea sistemului.
„Norii sunt o adevărată incertitudine în ceea ce priveşte prezicerea viitorului climei. De aceea ne este foarte greu să realizăm un model climatic. Este pentru prima dată când am reuşit să măsurăm cu acurateţe înălţimea norilor la nivel global, iar adevărata provocare va fi incorporarea acestor informaţii în modelele climatice”, a declarat profesorul Roger Davies, de la Universitatea din Auckland.
Satelitul Terra va continua să adune informaţii cu privire la starea norilor, iar dacă aceştia vor continua să coboare spre Pământ, vor putea ajuta la combaterea încălzirii globale.
Sursa: TG Daily